Oleje dobre dla urody

NASZ EKSPERT: dr n. farm. Paulina Mączka


OLEJE ROŚLINNE BARDZO DOBRZE SPRAWDZAJĄ SIĘ W PIELĘGNACJI URODY. JAKIE SĄ ICH ZALETY ZDROWOTNE I DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ JE DO CODZIENNYCH RYTUAŁÓW ZWIĄZANYCH Z DBANIEM O URODĘ?

Moda na naturalne kosmetyki nie słabnie. Ciągle na popularności zyskują kosmetyki czerpiące inspirację z przyrody, z botanicznymi składami i wegańskimi formułami. Chętnie stosujemy preparaty ze składnikami aktywnymi pochodzącymi z natury i wykorzystujemy ich dobroczynne właściwości w pielęgnacji urody. Odchodzimy  od stosowania syntetycznych substancji i składników na rzecz tych organicznego i ekologicznego pochodzenia.

Oleje pochodzenia roślinnego znalazły szerokie zastosowanie w naturalnych zabiegach pielęgnacyjnych. Stosuje się je w pielęgnacji ciała, twarzy a także włosów. Oleje można stosować na wiele sposobów:

  • bezpośrednio na skórę,
  • do demakijażu,
  • jako dodatek do kremów, serum oraz balsamów i mleczek do ciała,
  • jako naturalna odżywka do włosów – działanie zmiękczające i nawilżające włosy a także chroniące przed słońcem i czynnikami zewnętrznymi,
  •  do masażu,
  •  jako dodatek do kąpieli.

Oleje występujące w komórkach roślinnych to substancje zapasowe – energetyczne. Gromadzą się głównie w takich organach jak nasiona i owoce. Są to związki chemiczne nierozpuszczalne w wodzie, powstające przez połączenie glicerolu z kwasami tłuszczowymi.
Oleje służące do pielęgnacji najczęściej pozyskiwane są metodą tłoczenia na zimno. Stanowią one naturalne bogactwo witamin, prowitamin, enzymów i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Do najczęściej stosowanych olejów w kosmetyce należą:

Olej arganowy

Tłoczony jest ze świeżych orzechów drzewa arganowego. Zawiera duże ilości  witaminy E, kwasy omega 3, 6, i 9 oraz naturalny skwalan.
Wykazuje intensywne działanie antyoksydacyjne, przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe. Opóźnia procesy degradacji włókien elastynowych i kolagenowych. Reguluje wydzielanie sebum. Jest szczególnie polecany w pielęgnacji skóry skłonnej do powstawania rumienia, trądziku, łuszczycy oraz łojotokowych zapaleń mieszków włosowych. Zabezpiecza skórę przed odparzeniami i otarciami, odbudowuje  ochronny płaszcz lipidowy skóry.
Jest odpowiedni zarówno do cery suchej – ze względu na swoje działanie ochronne, jak i tłustej – ze względu na właściwość regulacji procesu wydzielanie sebum.

Olej jojoba

Pozyskiwany z nasion krzewu Simmondissia chinensis californica. Jest jednym z najbardziej drogocennych surowców w kosmetyce. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, naturalną witaminę E i F, fitosterole,  skwalen oraz  palmitynian cetylu.
Olej jojoba posiada właściwości odżywcze, natłuszczające i nawilżające, nadaje skórze miękkość i elastyczność, reguluje wydzielanie sebum,
Doskonale nadaje się do pielęgnacji nie tylko skóry tłustej i trądzikowej, ale i normalnej oraz suchej: szczególnie polecany do stosowania na skórę wokół oczu, ust oraz dłoni. Świetnie sprawdza się przy zapaleniach skóry, łupieżu, poparzeniu słonecznym i trądziku. Stosowany regularnie zapobiega powstawaniu rozstępów. Pielęgnuję delikatną skórę wokół oczu, ust oraz dłoni.

Olej ze słodkich migdałów

To bezwonny i niezwykle łagodny  olej wytłaczany ze słodkich migdałów,  zawierający wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych, proteiny, witaminy A, B1, B2, B6 i D oraz tokoferol.
Dzięki bogactwu składników biologicznie aktywnych działa odżywczo usprawnia odnowę komórkową, poprawia ukrwienie skóry.
Nadaje się do każdego rodzaju skóry, ze szczególnym wskazaniem suchej i wrażliwej – w tym skóry noworodków. Olej migdałowy jest stosowany przy stanach zapalnych skóry, podrażnieniach, egzemach i łuszczycy. Zaleca się go także w profilaktyce rozstępów u kobiet w ciąży.

Olej z dzikiej róży

Olej ten jest otrzymywany poprzez tłoczenie na zimno pestek znajdujących się we wnętrzu dojrzałych owoców róży piżmowej. Charakteryzuje się wysoką zawartości kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego oraz witaminy A. Zawiera ponadto  witaminę C, karotenoidy, flawonoidy, garbniki, witaminy z grypy B, oraz bioflawonoidy
Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i kojąco, zmniejsza napięcie i rogowacenie skóry, zwiększa ilość prawidłowo zbudowanego kolagenu w skórze właściwej i stymuluje regenerację tkanek.
Olej z dzikiej róży  jest polecany dla skóry wrażliwej, suchej, dojrzałej oraz ze skłonnością do pękających naczynek, jest również doskonały do stosowania na rozstępy, blizny, oparzenia oraz owrzodzenia skóry.
Subtelny zapach lotnych olejków eterycznych ma właściwości aromaterapeutyczne i poprawia samopoczucie.

Olej z owoców awokado

Pozyskiwany jest on z suchego miąższu owoców awokado.
Charakteryzuje się  dużą zawartość witamin: A, B, E, H, K, PP, F, NNKT, aminokwasów i protein.
Nawilża, koi i odżywia naskórek, wykazuje dużą zgodność z naturalnymi lipidami skóry, uzupełnia barierę lipidową.
Olej z awokado polecany jest przede wszystkim do skóry suchej, zniszczonej, łuszczącej się i z egzemami. Stosuje się go również do masażu ciała oraz jako odżywkę do suchej skóry głowy oraz w celu stymulacji porostu włosów.

Olej z pestek malin

Olej ten jest pozyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno pestek owoców malin.
Jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, witaminy A i E oraz kwas elagowy, antocyjany
Przywraca zdrowy koloryt skóry i chroni ją przed szkodliwym działaniem promieniowania z zakresu UVB i UVA, zapobiega degradacji kolagenu zwiększając elastyczność i jędrność skóry oraz redukcję zmarszczek. Działa  antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwdrobnoustrojowo, reguluje prawidłowe rogowacenie naskórka oraz wydzielanie sebum.
Przeznaczony dla skóry suchej, wrażliwej, trądzikowej i skłonnej do alergii.
Olej z czarnuszki znajduje również zastosowanie w aromaterapii – wycisza, łagodzi efekty stresu i wspomaga likwidowanie zaburzeń snu.

Olej z czarnuszki

Tłoczony na zimno z ziaren czarnuszki siewnej.
Olej ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolowy, kwas alfa-linolenowy i kwas olejowy oraz witaminę E.
Hamuje rozwój stanu zapalnego- może być stosowany w przypadku alergii, trądziku, grzybic i atopowego zapalenia  skóry. Jako naturalny antyoksydant chroni i stabilizuje nienasycone kwasy tłuszczowe i fosfolipidy przez uszkodzeniem ze strony wolnych rodników. Opóźnia procesy starzenia się skóry.
Olej z czarnuszki znajduje również zastosowanie w aromaterapii – łagodzi efekty stresu i wspomaga terapię zaburzeń snu.


Piśmiennictwo:

  • Chuarienthong P., Lourith N., Leelapornpisid P.: Clinical efficacy comparison of anti-wrinkle cosmetics containing herbal flavonoids. International Journal of Cosmetic Science, 32(2):99-106,
  • Eliza Lamer-Zarawska, Cezary Chwała, Antoni Gwardys: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, PZWL 2012,
  • Impact of topical oils on the skin barrier: possible implications for neonatal health in developing countriesDarmstadt GL, Mao-Qiang M, Chi E, Saha SK, Ziboh VA, Black RE, Santosham M, Elias PM; Acta Paediatr. 2002;91(5):546-54

NAJNOWSZE PORADY

Najnowsze filmy


KONTROLUJ CIŚNIENIE TĘTNICZE!
JAK URATOWAĆ LUDZKIE ŻYCIE?
SKOMPLETUJ DOMOWĄ APTECZKĘ!
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
blog
post
page

Do góry
Skip to content