AŁUN – naturalny lek i kosmetyk

TAMUJE KRWAWIENIE, ŁAGODZI WSZELKIE PODRAŻNIENIA, NEUTRALIZUJE ZAPACH POTU, JEST HIPOALERGICZNY. POZNAJ LICZNE WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I KOSMETYCZNE AŁUNU!

Ałun, znany jako „kamyk po goleniu”, to naturalnie występujący w przyrodzie minerał. Ma postać kryształu, jest bezzapachowy, kruchy i łatwo rozpuszcza się w wodzie. W Polsce jego złoża znajdują się w okolicach Sandomierza i Międzyzdrojów oraz na Dolnym Śląsku, zaś na świecie wydobywa się go na Kamczatce i Alasce oraz w okolicach Karakorum i Wezuwiusza. Jednak większość ałunów dostępnych w sklepach i aptekach wyprodukowano w laboratoriach.

Z CZEGO SKŁADA SIĘ AŁUN?

Zazwyczaj z jednego rodzaju związku, najczęściej potassum alum (ałunu glinowo-potasowego, czyli związku aluminum, potasu i siarki). Pozostałe rodzaje to ałun glinowo-sodowy lub glinowo-amonowy. Wszystkie są solami glinu, czyli aluminium.

JAK DZIAŁA AŁUN?

Antybakteryjnie i antyseptycznie: Sprawdzi się jako antyperspirant, bo redukuje przyczynę nieprzyjemnego zapachu, czyli bakterie. Po zwilżeniu kryształu można nim posmarować pachy, a także inne okolice ciała, których pocenia się chcemy uniknąć. Po nałożeniu na skórę ałun działa ściągająco, zwęża pory, dzięki temu w pewnym stopniu ogranicza wydzielanie się potu i rozwój bakterii. Można stosować w leczeniu wyprysków skórnych, trądziku.
Hamuje krwawienie z drobnych ran: Stąd jego zastosowanie jako środka błyskawicznie tamującego krwawienie (aluminium ścina białko i koaguluje krew) z zacięć powstałych podczas golenia. Można go stosować bezpośrednio na skaleczenia i otarcia, warto jednak wiedzieć, że po zetknięciu z raną wywołuje silne pieczenie.
Uśmierza ból: Łagodzi wszelkie podrażnienia, także te w delikatnych miejscach, np. okolicach bikini – pojawiające się jako negatywny skutek depilacji. Działa kojąco i przeciwzapalnie. Polecany w przypadku poparzeń słonecznych, odparzeń, ukąszeń komarów.

JAKIE SĄ ZALETY AŁUNU?

  • jest hipoalergiczny;
  • nie wysusza skóry;
  • nie zatyka porów;
  • rzadko podrażnia, ale zdarzają się osoby wrażliwe na aluminium, które nie mogą używać ałunu;
  • jest bezwonny, czyli nie koliduje z zapachami perfum czy kosmetyków używanych na co dzień;
  • nie zostawia śladów na ubraniu;
  • nie ma terminu ważności – kostka ok. 60 g wystarcza na rok intensywnego stosowania.

W JAKIEJ POSTACI DOSTĘPNY JEST AŁUN?

KAMIEŃ (kryształ) to najpopularniejsza wersja, ma formę kostki lub sztyftu. Kryształ należy zmoczyć, odczekać chwilę i natrzeć wybrane partie ciała, np. pachy lub miejsca po goleniu czy depilacji. Można też suchym kryształem potrzeć zwilżone wodą ciało. Po użyciu należy go opłukać i odłożyć do wyschnięcia.
PROSZEK (puder) jest najczęściej używany jako talk do stóp lub zasypka. Posypuje się nim skarpetki, wnętrze butów lub stopy. Inne sposoby użycia: wsypany do kąpieli zmniejsza potliwość, a jako roztwór do płukania jamy ustnej pomaga w leczeniu aft.
PŁYN (spray) to wygodny w użyciu roztwór wody i sproszkowanego ałunu.

CZY AŁUN JEST BEZPIECZNY?

Należy pamiętać, że ałun to sole aluminium. Dopuszczalna dobowa dawka aluminium to 60 mg, z czego około jedną czwartą przyjmuje się z pożywieniem. Trudno określić, ile wchłania się przez skórę, gdy stosujemy ałun jako dezodorant, płukankę do ust czy dodatek do kąpieli. Choć ryzyko, że dojdzie do zatrucia, wydaje się nikłe, lepiej stosować ałun z umiarem.
Objawy zatrucia aluminium to:

  • zawroty głowy;
  • zaburzenia pamięci;
  • zaburzenia koncentracji;
  • anemia i niedokrwistość;
  • duszności;
  • zaparcia;
  • zapalenia płuc;
  • wysypka;
  • wymioty.

NAJNOWSZE PORADY

Najnowsze filmy


KONTROLUJ CIŚNIENIE TĘTNICZE!
JAK URATOWAĆ LUDZKIE ŻYCIE?
SKOMPLETUJ DOMOWĄ APTECZKĘ!
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
blog
post
page

Do góry
Skip to content